28.10.16.

Život treba pogurati: Manhattan- New York –NY

plaža-Coney Island

Brooklyn Bridge - Ist River

Brooklyn Bridge - Ist River
plaža-Coney Island



20. septembar 2016. Utorak
Vreme se poboljšalo, pa je u  planu šetnja preko jednog od najstarijih visećih mostova  Bruklinskog mosta -Brooklyn Bridge na reci Ist River. Pre toga obilazim Chinatown, deo grad u kojem pretežno žive Kinezi. Nastvljamo  od mesta gde smo juce stali u Lower ist sade. Ponovo idemo glavnom ulicom Little Italy. Jos uvek crkveni praznik- fešta , ali nije tolika gužva. Razgledamo jela i slatkise. Sve je super. Nastavljamo kroz kineski kraj. Kineske radnje, mnogo robe, isto kao u svakom drugom gradu, pa i Beogradu.Šetamo kroz ulice prvih doseljenika jos od vremena emigriranja iz Evrope. Siromaštvo. sve. U Les-u postoji muzej doseljenika i restaurani stanovi u  kajima su živili doseljenici. Četri stana - njemačka,jevrejska, irska i grcka porodica.Mali stanovi u kojima je živilo više desetina ljudi. Brooklyn
Spuštamo se prema  Finansijskom centaru- New York City. Ustvari odatle možemo da pređemo  Bruklinski most.  Oko kilometar i po jedugačak sam most,odnosno dva kilimetra sa prilaznim stazama.  Lepa setnja ali vruće, sunce ispod oblaka. Tutnje kamioni i kola koja prelaze most, na dve spoljne trake. Pešačka staza je u sredini, ali dobro izolovna od vozila. Pogled sa mosta prema Manhattan-u i slikanje-divno. Pogled na Briklin- Brooklyn pruža  mnogo skromniju sliku.  
Odmah čim smo sišli sa mosta idemo na metro pa na obalu Atlanskog okeana. Vozimo se oko sat vremena do Coney Island. Staro turisticko mesto. Na izlazu iz metroa ogroma kafana, piše prvi hot-dog je ovde napravljen. Hot- dog,  je kuvana kobasica u serviran u lepinji sa mnogo začina. Kupujemo i jedemo na lepim kamenim stolovima i klupama. Ogroman prostor, mora da je leti i vikenda velika gužva. Luna park pun raznih čuda, ali ne radi. Obilazimo šetalište  i plažu. Nema kupača, hladno je. Odmaramo se na udobnim klupama i šetamo. Nakon ovog izleta u suton vraćamo se u Manhattan. Nismo se zadržavali u Bruklinu jer to je skoro zaseban grad sa preko 2,5 miliona stanovnika. Pošto je dio grada NY vrlo je dobro povezan, mostvima, tunelom i metroom sa Manhattan-om.

Нема коментара:

Постави коментар