16.10.16.

Život treba pogurati:New York –NY


Flatiron


Times Square

Madison Square Garden


16. septembar 2016. Petak


Budim se u osam sati po novo vremenu, što je već dva sata popdne u Beogradu. Svatam da treba da prestanem da preračunavam vremena, jer me to dodatno zbunjuje. Osećam dobro i odmorno. Kažu da je najbolje NY obilaziti pešice. To za  mene  i moju kičmu neće biti lako, ali trudiću se.  Krenuli pešice na Petu Aveniju, srce Manhattan –a. Idemo prema Madison Square-u.  Prvo,  slikanje čuvene  zgrade Flatiron, visoke 87 metara, a i kad je izgrađena   1902. godine  bila je najviša zgrada. Zgrada ispunjava poznati ugao dve slavne ulice Peta Avenije i Avenide Broadway na Madison Square-u. Odmaramo se u parku Madison Square Garden. Šetamo  malo Avenidom  Broadway, prelazimo na Petu Aveniju  i dolazim na  Times Square, najveći komercijalni centar. Stigli smo u suton oko sedam sati. Na svim zgradama ekrani na kojima se vrte ogromne reklame, sve blešti naročito sad kad je noć. Nema proizvoda i događaja koji se ovde ne može videti. Vidimo poznato lice Novaka Đokovića. Mnogo ljudi, neki sede na na improvizovanim tribinama, drugi stoje, ali svi slikaju. Opšta gužva i buka. Pridružemo se slikanju i još malo rzgledamo čuvene zgrade, ulaze i plakate najava mujzikla u Avenidi Broadway.
Pauze za ručak i kafa su dobro došle za odmor. Zapažam da je neka vrsta brze hrane dostupna na svim mestima. Na ulici iz pokretnih motornih vozila-kuhinja, velikih marketa sa više malih kuhina i  u restoranima gde možeš da biraš da sačekaš da se hrana spremi i upakuje i da jedeš u parku ili u pokretu. Razlika da li jedeš u restoranu ili nosiš je da platiš još 15%, najmanje konobaru- konobarici da te posluži. Kažu da je takav  način  plaćanja doprinosi boljoj usluzi.Nisam sigurna da je to tačno? Hrana je skupa, naročito voće i povrće u poređenju sa Beogradom i Barcelonom.
Vratili smo se metrom. Stanice su obične nesređene.Nema pokretnih stepenica, a liftovi, ako ih ima , su na velikim razdaljinama. Invalidi teško mogu da koriste ovaj prevoz.

Нема коментара:

Постави коментар